Przejdź do treści
Sprawy Urzędowe
Facebook
Portal rzgow.gmina.plus daje możliwość pobierania wniosków oraz wysłania ich przez internet
Projekty Unijne



visibility WERSJA DLA NIEDOWIDZĄCYCH
text_fields ROZMIAR: A A A   
  • Strona Główna Gmina Rzgów
  • Strona Główna Gmina Rzgów
  • Strona Główna Gmina Rzgów
  • Strona Główna Gmina Rzgów
  • Strona Główna Gmina Rzgów
.

Zdrowe odżywianie - jak to ugryźć - prelekcja z dietetykiem

W dniu 14 listopada w ramach projektu „Aktywny senior to szczęśliwy senior” w Gminnej Bibliotece Publicznej w Rzgowie Seniorzy wysłuchali wykładu o zdrowym odżywianiu wygłoszonym przez Panią dietetyk kliniczną Dominikę Jakubowską – Zientek.

Pani Prelegentka wyjaśniła jakich zasad należy przestrzegać aby zminimalizować wszelkiego rodzaju dolegliwości ze strony układu pokarmowego, ponieważ skutkiem niewłaściwego żywienia jest występowanie ok. 80% zdiagnozowanych jednostek chorobowych. 

O czym zatem należy pamiętać?

- o regularnych posiłkach - 4-5 dzienne niezbyt obfitych,

- o właściwym nawodnieniu organizmu – 1,5 l (6-8 szklanek) wody,

- o składzie talerza żywieniowego: ½ warzyw, owoców, ¼ produkty białkowe, ¼ produkty węglowodanowe.

Bardzo ważną rzeczą jest ograniczenie słodyczy. Należy pamiętać o obecności cukru w produktach które spożywamy i świadomie wybierać te o niskiej jego zawartości.

Pani Dominika omówiła również choroby związane z zaburzeniami żołądkowo - jelitowymi, które są następstwem niewłaściwego żywienia. Podkreśliła jak ważna jest aktywność fizyczna.

Ostatnim punktem spotkania było zaproszenie przez Panią Prezes UTW Katarzynę Sobczak na krótką część rozrywkową poprowadzoną przez: Annę Sadłowską i Danielę Kucharczyk. Panie przedstawiły sentencje i żarty o wieku senioralnym. Następnie Pani Katarzyna złożyła wszystkim życzenia z okazji Dnia Seniora i zachęciła uczestników do quizu sprawdzającego pamięć m.in. rozpoznawanie z fotografii znanych aktorów, filmów, melodii filmowych oraz przysłów w gwarze wielkopolskiej.

To ,,senioralne" popołudnie zakończyła degustacja słodkich wypieków przygotowanych przez Panie ze Sławska.

Prelekcję z dietetykiem dofinansowano ze środków programu „Działaj Lokalnie” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii  w Polsce oraz Ośrodek Działaj Lokalnie Stowarzyszenie „Solidarni w Partnerstwie”.


    Biuletyn Informacji Publicznej  Dziennik Ustaw  Monitor Polski  ePUAP

    Pogoda w naszej Gminie

    21
    listopada 2024

    Dziś są imieniny:
    brak wydarzeń

    DRUKI DO POBRANIA CEEB GOSPODARKA ODPADAMI INWESTYCJE Czyste Powietrze TWÓJ DZIELNICOWY Zamówienia Publiczne DOSTEPNOŚĆ UNIA EUROPEJSKA Państwowy Fundusz Celowy Pomoc Prawna MAPA GMINY GISON CERTYFIKATY KLAUZULE INFORMACYJNE WOJSKA OBRONY TERYTORIALNEJ GEOPORTAL POWIATU KONIŃSKIEGO


    Projekt dofinansowano ze środków Ministra Administracji i Cyfryzacji.
    strzałka do góry