AKTUALNOŚCI | SAMORZĄD | DLA MIESZKAŃCA | DLA TURYSTY | DLA INWESTORA | KONTAKT |
W dniu 16 sierpnia 2021 r. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Rzgowie zakończył realizację tegorocznej edycji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014–2020, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Dzięki efektywnej współpracy z Bankiem Żywności w Koninie możliwe było rozdysponowanie paczek żywnościowych do ponad 250 osób z terenu naszej gminy. Organizacją wydawania żywności zajmowali się pracownicy Ośrodka Pomocy.
Każda osoba objęta pomocą otrzymała około 43 kg żywności tj. 21 produktów z różnych grup. Łącznie wydano prawie 12 ton żywności (10694,31 kg oraz dodatkowa żywność 1247,19 kg). Były to produkty polskiego pochodzenia, wysokiej jakości o długim terminie przydatności do spożycia (art. warzywne i owocowe, art. skrobiowe, mleczne, mięsne, cukier i tłuszcze).
Należy podkreślić, że osoby otrzymujące wsparcie nie ponosiły żadnych kosztów związanych z otrzymaniem pomocy żywnościowej.
Pomoc w ramach POPŻ kierowana była do wszystkich osób i rodzin, znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej spełniających kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej, których dochód nie przekracza 220% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy tj.
• 1.161,60 na osobę w rodzinie
• 1.542,20 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej.
Realizacja Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa (POPŻ) miała na celu wsparcie osób i rodzin najbardziej potrzebujących poprzez udzielanie im nieodpłatnej i pełnowartościowej pomocy żywnościowej. Działaniem towarzyszącym realizacji Programu były warsztaty kulinarne „Kulinarnie mocni- zastosowanie ziół, przypraw oraz owoców i warzyw w codziennej kuchni”, które odbyły się 23 czerwca 2021 r. w Środowiskowym Ognisku Wychowawczym w Sławsku.