Przejdź do treści
Sprawy Urzędowe
Facebook
Portal rzgow.gmina.plus daje możliwość pobierania wniosków oraz wysłania ich przez internet
Projekty Unijne



visibility WERSJA DLA NIEDOWIDZĄCYCH
text_fields ROZMIAR: A A A   
  • Strona Główna Gmina Rzgów
  • Strona Główna Gmina Rzgów
  • Strona Główna Gmina Rzgów
  • Strona Główna Gmina Rzgów
  • Strona Główna Gmina Rzgów
.

Zakończenie tegorocznej edycji programu POPŻ 2014-2020

W dniu 16 sierpnia 2021 r. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Rzgowie zakończył realizację tegorocznej edycji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014–2020, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Dzięki efektywnej współpracy z Bankiem Żywności w Koninie możliwe było rozdysponowanie paczek żywnościowych do ponad 250 osób z terenu naszej gminy. Organizacją wydawania żywności zajmowali się pracownicy Ośrodka Pomocy.
Każda osoba objęta pomocą otrzymała około 43 kg żywności tj. 21 produktów z różnych grup. Łącznie wydano prawie 12 ton żywności (10694,31 kg oraz dodatkowa żywność 1247,19 kg). Były to produkty polskiego pochodzenia, wysokiej jakości o długim terminie przydatności do spożycia (art. warzywne i owocowe, art. skrobiowe, mleczne, mięsne, cukier i tłuszcze).

Należy podkreślić, że osoby otrzymujące wsparcie nie ponosiły żadnych kosztów związanych z otrzymaniem pomocy żywnościowej.

Pomoc w ramach POPŻ kierowana była do wszystkich osób i rodzin, znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej spełniających kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej, których dochód nie przekracza 220% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy tj.

• 1.161,60 na osobę w rodzinie
• 1.542,20 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej. 

Realizacja Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa (POPŻ) miała na celu wsparcie osób i rodzin najbardziej potrzebujących poprzez udzielanie im nieodpłatnej i pełnowartościowej pomocy żywnościowej. Działaniem towarzyszącym realizacji Programu były warsztaty kulinarne „Kulinarnie mocni- zastosowanie ziół, przypraw oraz owoców i warzyw w codziennej kuchni”, które odbyły się 23 czerwca 2021 r. w Środowiskowym Ognisku Wychowawczym w Sławsku.

 


    Biuletyn Informacji Publicznej  Dziennik Ustaw  Monitor Polski  ePUAP

    Pogoda w naszej Gminie

    21
    listopada 2024

    Dziś są imieniny:
    brak wydarzeń

    DRUKI DO POBRANIA CEEB GOSPODARKA ODPADAMI INWESTYCJE Czyste Powietrze TWÓJ DZIELNICOWY Zamówienia Publiczne DOSTEPNOŚĆ UNIA EUROPEJSKA Państwowy Fundusz Celowy Pomoc Prawna MAPA GMINY GISON CERTYFIKATY KLAUZULE INFORMACYJNE WOJSKA OBRONY TERYTORIALNEJ GEOPORTAL POWIATU KONIŃSKIEGO


    Projekt dofinansowano ze środków Ministra Administracji i Cyfryzacji.
    strzałka do góry